joi, 14 august 2014

Noul Cod al Bunelor Maniere



1) Nu așezați coatele pe masă! Dacă folosiți doar o mână, așezați-o în poală.  
    Nu vă așezați lăngă un Coate-Goale la masă, dacă folosiți doar o mână, așezați-va în poală.


2) Prețul de pe cadouri va fi înlăturat cu grijă. Excepție fac discurile și cărțile, de pe acestea prețul nu se șterge. Cartea nu se atinge! 
    Prețul de pe cadouri va fi subliniat cu grijă, dacă nu, se vor lua obiecte cu logo-uri cât Casa Poporului. Excepție fac discurile și cărțile, ele nu se vor cumpăra, se vor pirata. Cartea nu se atinge!
 

3) Florile primite trebuie așezate imediat într-un vas cu apă
    Florile primite trebuie așezate imediat într-un coș de gunoi, ulterior se va schimba partenerul pentru a oferi cadouri adevărate.


4) Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o uşoară înclinare a capului.
    Când distanţa sau zgomotul nu ne permit să salutăm verbal, atunci salutăm printr-o ușoară ridicare a degetului mijlociu.


5) Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea 

    Dacă un cadou nu ne place, ne vom ascunde nemulțumirea că ne dorim alt partener


6)  La masă, se va aplica "Regula gheișei": Nu suflați în mâncare! Așteptați să se răcească!
    La masă, nu se va aplica "Regula precauției": Nu suflați în iaurt, dacă v-ați fript cu ciorbă, vă faceți de râs!


7) Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu primul.
     Într-un restaurant sau bar, bărbatul va intra mereu cu bani mulți la el.

8) De fiecare dată când o doamnișoară se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea. 

   De fiecare dată când o doamnișoară se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se dea la ea


9) O convorbire convențională nu trebuie să depășească 5 minute
    O convorbire internațională nu trebuie să depășească 5 euro


10) Bărbatul va merge întotdeauna la marginea dinspre stradă a trotuarului, în momentul în care merge alături de o femeie sau mai multe femei. 
      Bărbatul va merge întotdeauna la marginea invizibilității, în momentul în care merge alături de o femeie care nu este iubita lui.

 

vineri, 8 august 2014

România inegalabilă


         ...o celulă, un gând, niște părinți și-o țară, România! Sunt ale noastre, pe nedrept. Nu le-am ales și nici le-am dobândit cumva.
         Nu am ales-o, România ni s-a dat, dar o putem tranforma, proteja, ameliora. O putem ajuta să devină, învăța să revină... până va deveni spațiul pe care ni-l dorim.

       Pentru mine România înseamnă acasa...înseamnă contrast, înseamnă natură și cultură, înseamnă rural și urban, mare și munte, modern și tradițional. În România, cerul e altul și aerul nu e comun. Mă-ncăpățânez să rămân aici...ca și cum așa vreau să traiesc de-acum încolo, într-o țară co-ruptă în două, în țara aceea cu oameni de pus la rană, calzi, cu o bucurie revelatoare a inimii, semeți ca un fag în ale demnității, "cu opinci şi cuşma trasă pe creştet" de ți-e mai mare dragul și-n țara aceea-n care guvernează regresul, și nesimțirea și egoismul, și sărăcia, și..., și....Și n-ar fi totul pierdut dacă ne-ar păsa și de țară pe cât de pasă de noi, de celulă, de gând și de părinți.

       Și dacă nu putem iniția soluții, atunci zic să le sprijinim pe cele ce există:
         "Inegalabila Romanie” este un proiect menit să atragă atenția asupra frumuseții locurilor și oamenilor din țara noastră și să trezească responsabilitatea socială prin conștientizarea necesității colectării separate a ambalajelor PET și a reciclării.
          Numai prin responsabilitate și grijă față mediu putem păstra nealterată moștenirea strămoșilor și superbele peisaje românești. Proiectul este susținut de Apa Bucovina în colaborare cu Eco-Rom Ambalaje. 



      Așadar, vă invit și pe voi să intrați pe https://www.facebook.com/InegalabilaRomanie/app_1494913710726497 și să încărcați în aplicație  cât mai multe poze cu România cu care ne mândrim.



Și iată de ce iubesc eu România. Pentru că...

1) intrigă comunitatea științifică prin...
  Cerul de la Bozioru, județul Buzău
    (cu sclipiri de 23 000 grade Kelvin)




2)  face haz de necazul morții prin...
     Cimitirul Vesel de la Săpânța



3) se roagă la Dumnezeu în cele mai pitorești lăcașuri



 4) reinvie mitul lui Dracula prin...
 Castelul Bran



5) are multiple resurse neexploatate pe dedesuptul unor peisaje de vis
Roșia Montană


6) inventează legende și mituri și le atașează unor locuri
Râpa Diavolului


7) Se mândrește cu Babele și Moșii....cu Babele și Sfinxul...


 8) ...a convins Dunărea, al doilea fluviu ca mărime din Europa, să construiască la-ntâlnirea cu Marea Neagră una dintre cele mai frumoase delte din Europa și din lume
Delta Dunării



9) posedă și vulcani, chiar dacă sunt noroioși. Profită de pe urma erupțiilor de gaze din pământ, punând la dispoziția turiștilor nămolul și apa, constituite-n pâcle.
Vulcanii Noroioși






joi, 7 august 2014

"Adela Rogojinaru"- cu LITERE mari


Bucuresti, ianuarie 2009, amfiteatrul Odobescu, examenul de RP
          Priveam nedumerită cum împarte foile de examen și mă temeam că... dacă lipesc colțul cu numele meu, EA nu va ști niciodată cum mă cheamă pe mine, cea care-o admiră, cea care-o cunoaște dinainte s-o vadă, cea care-a citit despre EA și cea care se află acolo pentru că EA a făcut asta posibil. 
         Eram naivă....pe EA n-o interesa numele meu, cum de altfel, n-o interesa numele nimănui...o interesau cunoștințele mele de RP pentru care era responsabilă de un semestru încoace. 

        Rigoarea-i modela felul, iar pasiunea pentru ceea ce face ne modela pe noi. Studenți-i erau grija, ii erau ocupația, îi erau cariera, și-i erau viața.
       Mii de lucrări i-au cunoscut privirea, i-au displăcut, le-am refăcut...și din nou!...până ieșeau perfect! Rezultatele erau proaste. Bibliografia nu se frunzărește în ziua dinaintea examenului....era metafora EI de a ne arăta că nu cu mijloace mici se ating scopurile mari. 

        Am învățat de la EA că oamenii puternici își păstrează puterea chiar și după ce sufletele lor se sting... și că... determinarea, corectitudinea, rigoarea și exigența te formează pe tine și îi formează și pe ceilalți în felul cel mai prolific cu putință.


Gent,  martie 2012, Artevelede Hogeschool, sala A2
      În timpul prelegerii EI, un coleg bulgar îmi șoptea la ureche "I like Adela! Tell me more about her"...am șovăit preț de câteva secunde...nu-mi dădeam seama la cine se referă! Adela??? Pentru mine fusese tot timpul "doamna profesoara Rogojinaru". Îl impresionase implicarea autentică și pasiunea cu care ne vorbea.

      Era ziua EI în ziua aceea, i-am cumparat flori, i-am urat La mulți ani și i-am cântat. Au încercat-o emoții puternice, ne-a îmbrațișat pe fiecare și a-nțeles că misiunea i-a reușit!!


București, februarie 2014, sala 117, examenul de dizertație
       Aceeași eu...fața-n față cu EA...aveam emoții pe care le strângeam în palmă, sperând să nu se vadă. Am scăpat foile pe jos la picioarele EI, tot eu le-am adunat și mi-am cerut scuze pentru imprudență. M-a încurajat cu blândețe. Avea în privire toleranța omului care a suferit, care a cunoscut extazul, dar și agonia unei boli. Avea și speranță, și mulțumire, și înțelepciune...și satisfacție...


Dumnezeu s-o odihnească!!