joi, 16 ianuarie 2014

Invazia tehnologică

...de-ar fi fost un Mihai Viteazu Secund... s-nfrângă la Călugăreni  invazia tehnologică , nu ne-am fi mai bulbucat ochii din 1595 în dispozitivele cool ale "noii degenerații". Retras în munți cu oastea sa...Mihai Viteazu ar fi dat un ultim beep soldaților săi...urmând ca toată lumea să-și arunce în pustiu tot ce ținea de tehnologie. Cred că asemenea victorie ar fi primit ceva like-uri...chiar și de la Sinan Pașa.
    Primul computer electromecanic programabil a fost creat în 1936 de Konrad Zuse în camera de zi a părinților...în acest spațiu mai încăpeau o muscă-nghesuită și utilizatorul său, dacă era mai slăbănog...
...astazi, cel mai mic laptop din lume, Vaio Q este cu 0,3 pixeli mai mare decât o monedă de 50 de bani.
     
 ...tehnologia nu are limite... nici măcar limita de sus a nerușinării cu care ne va sfida inteligența până va crea dispozitive invizibile în Rai, care se văd în Iad...pentru perverșii care-și înșeală nevestele ca și cum ar mânca fursecuri.
    Să facem un pronostic....cât mai durează până la wc-urile cu touch, scobitorile cu cip...geluri de duș cu memorie RAM, tuse cu placă video HD sau sărățele cu tastatură?? Good news...există ceva din toate astea, dar vă las pe voi să faceți un research!
    Tehnologia mi-a invadat viața odată cu primul meu telefon Nokia...obținut de la părinți după 3 note consecutive de 10 la Literatură și ore de miorlăială intensă, dar și imensă. L-am "pierdut" (aruncat în fântână) după 2 ani, când voiam un Motorola cu care să nu pot sparge capul oamenilor și de la care să nu se vadă antena până aproape de axilă când îl țin în buzunarul de la pantaloni.

Tehnologia a continuat să mă "violeze", iar mie să-mi placă... A fost primul PC pe care l-am luat și pe care încă îl mai am...pe post de "banc bun"...pun o melodie pe Youtube...si se întrerupe cu fiecare click pe care-l dau, căci nu e multitasking. A fost primul aparat foto...cu film...pe care îl developam, iar pozele din albume nu se pierdeau cu fiecare "reinstalare de windows". A fost apoi perioada cruntă de 2 ani în care i-am "persu-asudat" pe părinți de utilitatea și necesitatea unui telefon mobil, de așa manieră încât astăzi mama face ciorbă vorbind la hands-free, iar tata își pune memento să nu uite să ascută cuțitele. Febra a continuat...cu primul LED imens pe care n-am avut bani să-l cumpăr, cu prima tabletă la care visez, cu primul Ipod pe care n-am știut să-l folosesc și cu toate revelațiile tehnologice la care nu mă pricep, dar pe care, bineînțeles, mi le doresc.

"- Ce prețuri aveți la S4 mini și la S3?
 - Prețuri care le-aveți și dvs pe listă, decât că pe listă ele nu e trecute la abonamentul clasic Free L, e trecute la cel promoțional"


             Unde era gramatica acelui consultant de vânzări? Stătea pe Twitter când se preda acordul predicatului cu subiectul? Adevărul trist e că tehnologia își asumă funcții, pe care ulterior nu le îndeplinește. Ne dă bomboane să le spargem virtual (Candy Crush), putem avea ferma noastră (Farmville) fără frustrarea că n-am reușit acest lucru în realitate, ne scutește de mersul la magazin prin comerțul online și ne oferă mai multă socializare decât am fi reușit singuri vreodată...și ne gratifică zilnic cu iluzii bune de împăturit bule de aer. La un bilanț mai dur, suntem sărăciți de ingredientele de bază care ne fac "oameni" și nu mutanți...și n-o spun numai eu: "Omul universului informatic nu e deloc un om regenerat și eliberat: este genetic vorbind, un mutant"( Umberto Eco)

 


       Tehnologia cu toate ramurile sale, cu mama, tata și surorile ei....mă bucură ori de câte ori constat că printr-o ștergere de deget.....pot vedea din pat cum schiază iubitul meu la munte, pot găsi cu ușurință o adresă ascultând vocea caldă a tipei GPS, pot băga rufe murdare să scot rufe curate sau chiar uscate și pot accesa situri precum www.digipedia.ro. Însă nu acesta este marele merit al tehnologiei ...și voi da un exemplu care pentru mine reprezintă rațiunea supremă pentru care nu fac vrăji pentru eradicarea completă a "microbului viral". Ablatia cancerului de prostata este posibilă cu ajutorul ultrasunetelor focusate, prin metoda Ablatherm (HIFU Robotic) si vaporizarea prostatică cu ajutorul unui echipament cu Green Light Laser XPS. Este doar un exemplu minuscul din  suita de boli/afecțiuni de care n-am putea să scăpăm  cu simple comprese de brusture, deși nu e exclus!



Mică povestioară

    Termenii "interconnected" și "network" se jucau frecvent împreună prin parc... și de plictiseală au decis să se contopească...în Internet...

     Gurițele noastre suave suferă la o pronunțare integrală a termenului, astfel că s-a ajuns la "Net". Anticipez că-n 10 ani  se va ajunge la denumirea "N", sau chiar la o lipsă de denumire, căci toată lumea va ști oricum care este esența Universului. 
      Agenția pentru Proiecte de Cercetare - a Ministerului Apărării din SUA merită felicitările sau flegmele noastre. Aceasta a creat în 1965 prima rețea de computere interconectate sub numele de Arpanet.

 1983-2014 este intervalul monarhiei constituționale a dictatorului Internet...deci cu 5 ani înainte ca "Ceaușescul" nostru sa fie "amortizat", nu de alta, dar în România a mai durat o decadă până la primele mirosuri ale ajunului tehnologic.

     Visez deseori la un accident fatal al erei tehnologice sau măcar la o perioadă de post de la digitalizare...pentru binele copiilor mei, pe care nu-i vreau intoxicați de Apple, ci de mere, vreau să se joace cu mingea în țărână, să-și cumpere cărți REALE pe care să le citească stând pe iarbă la umbră de copac...să nu navigheze pe "N" la ora de matematică...așa încât să știe că 1000 de euro consumați pe Iphone 73 adunați cu 435 de euro dați pe aparatul de ras cu masaj nasal nu însumează 1435 de unități pentru bunul simț, înțelepciune sau onestitate.
Însingurați de-atâta socializare virtuală, cu spiritul paralizat, lipsiți de culorile vii ale vieții reale, fără credință în Divinitate, iluminați și conduși de idei informatice ...comunicând în limbaje de genul <form action="http://www.t9space.com/g2" method="get"><input type="hidden" name="browser" value="T9browse" /><b>benni.mw.lt</b><br /><input type="text" name="URL" value="http://" size="17" /><input type="submit" value="DUTE!" /></form>....   vom inventa singuri un dispozitiv prin care să punem capăt  deteriorării umane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu